Het is erg belangrijk om bomen jaarlijks te snoeien. Dit is namelijk onderdeel van boomverzorging en zorgt ervoor dat de bomen in model blijven en juist kunnen groeien. Niet alleen zorgt bomen snoeien voor het intact houden van het model van de boom, maar de gezondheid en vitaliteit van de boom zal door het snoeien worden geoptimaliseerd. Het is echter soms lastig om te bepalen wanneer je welke boom moet snoeien en hoe.

Bomen snoeien in de winter

Veel bomen zoals leibomen of knotbomen kan je in de winter het beste snoeien. Oorzaak hiervan is dat veel bomen in hun winterrust zitten. Ze hebben met de lente en zomer flink gebloeid en nu de temperatuur daalt, zal de boom zijn bladeren en onnodige takken verliezen. Zo blijft de pure vorm van de boom over en kan je goed inschatten hoe je de boom het beste kan snoeien. Nog een voordeel van bomen snoeien in de winter, is dat de sapstroom van de boom aanzienlijk minder is in tegenstelling tot in de zomer. De kans dat de boom bloedt door het snoeien is daardoor een stuk kleiner. Let er wel op dat de temperatuur niet tegen de vorst aan zit, dan kan de boom de wonden namelijk niet zelf goed genezen. Bijna alle bomen kan je het beste snoeien in de winter, behalve fruitbomen en een paar uitzonderingen die juist in de zomer moeten worden gesnoeid.

Bomen snoeien in de zomer

Fruitbomen bloeien en groeien in de zomer. Voor de zomer moeten de fruitbomen dus een kleine onderhoudsbeurt krijgen door licht te snoeien. Zo stimuleer je de fruitvorming van het gewas op een juiste manier. Veel fruitbomen beschikken over zijtakjes die ook wel ‘spoortjes ’worden genoemd. Door voor de zomer te snoeien, stimuleer je de spoortjes te groeien. Dit zal een positief effect hebben op de gehele boom zelf. Voor ABC bomen (Esdoorn, Berk en Haagbeuk) is de zomer ook de beste tijd. Dit komt doordat deze bomen vaak snel bloeden bij beschadiging en zichzelf daarnaast niet goed kunnen genezen. Daarom zal je deze bomen moeten snoeien als ze volledig in blad staan. Om de exacte perioden te weten wanneer je een boom moet snoeien, kan je de snoeikalender bekijken. Hierop staat kort het soort boom aangegeven met de beste snoeiperiode.

Waarom snoeien belangrijk is

  • Een boom snoeien brengt meerdere voordelen met zich mee.
  • Je stimuleert door te snoeien de groei en vruchtvorming van de boom
  • Dode takken en zieke takken zullen worden weggehaald
  • Je verhoogt de levensduur van de boom
  • Je optimaliseert de gezondheid en vitaliteit van de boom
  • Je zorgt ervoor dat de vorm en het model van de boom wordt behouden
  • De veiligheid van de omliggende omgeving wordt verhoogd

Bomen laten snoeien door brouwer groen en grondig?

Heeft jouw boom of een boom in jouw omgeving een snoeibeurt nodig? Dan bent je bij Brouwer Groen en Grondig aan het juiste adres. Wij snoeien met plezier jouw bomen en zorgen ervoor dat jij weer een prachtige, bloeiende boom hebt. Voor vragen of opmerkingen, kan je gerust contact met ons opnemen.